Tre måneder har Anna og Jan nu boet i deres rækkehus i Espehaven. De fortæller om et udsædvanligt godt naboskab, undervisning i at lægge fliser og om god byplanlægning

Anna og Jan tager imod udenfor deres nye rækkehus i Espehaven. Her har de nu resideret i tre måneder Solen skinner varmt, selvom vi er i starten af september. Naboskabet er en af en de store fordele, som Jan og Anna oplever i hverdagen. Ni naboer flyttede ind samtidig, og det fælles udgangspunkt satte gang i fællesskabet fra starten.

 

Fliseundervisning

”Mange af os har valgt at lægge yderligere fliser på vores havestykke. Vi gik fire naboer sammen om fliseopgaven en lørdag, og Jan underviste de andre i, hvordan man gør”, siger Anna og griner. Først havde de forsøgt at lave en aftale med professionelle brolæggere, men håndværkerne vendte ikke tilbage, og så aftalte nabogruppen at gøre det selv under Jans vejledning. Jan er håndværksuddannet, men ikke som brolægger. ”Min flise-erfaring stammer mest af alt fra vores 195 kvm parcelhus i tre plan, som vi flyttede fra efter 21 år. Et ældre hus kræver, at man kan en masse selv”, forklarer Jan.

Efter begge sønner var flyttet hjemmefra, syntes 195 kvm med tilhørende havepasning rigeligt stort, og Anna og Jan begyndte at kigge sig om efter noget nyt at bo i. De solgte huset og boede til leje på fjerde sal i Valby, mens de ledte efter noget permanent. ”Egentlig havde vi bestemt os for en lejlighed på Slotsherrensvej, men vi så IrmaByens udstilling i Rødovre Centrum og besluttede os for at gå ned til salgsstarten”, husker Anna.

 

Kø ud til Korsdalsvej

Parret var interesseret i Espehavens rækkehuse. For de var begyndt at opleve det som et ”projekt” at skulle gå en tur, når man boede på fjerde sal. ”Vi valgte at komme lidt tidligt til salgsstarten, så kunne vi altid gå en tur i området. Men da vi ankom, var der allerede folk i kø. Så vi stillede os op som nummer syv og fik lidt kaffe. Vi fik lidt af en overraskelse, da vi vendte os om og så, at køen nu strakte sig over parkeringspladsen og ud på Korsdalsvej”, siger Anna. De fik reserveret det rækkehus, de havde udset sig, og så var det bare at vente 18 måneder. Irmas gamle industribygninger lå endnu på Korsdalsvej, og Jan og Anna besøgte området for at prøve at forestille sig, hvordan det kom til se ud.

”Vi havde lidt sommerfugle i maven. Hvad nu hvis der skete noget, og IrmaByen aldrig blev opført? Men så rykkede håndværkerne ind. Alt gik pludseligt meget stærkt, og vi fik ro i maven”, siger Anna.

 

God planlægning mindsker støj

I dag er håndværkerne stadig i gang, men på andre steder i IrmaByen, og parret føler sig ikke generet af byggestøj. ”Planlægningen af IrmaByen er godt skruet sammen, så de beboede områder ikke får ret meget larm. Det er tværtimod spændende at se, hvor hurtigt området ændrer karakter fra byggeplads til ny bydel i Rødovre”, siger Jan.

Overalt hvor de kommer i Rødovre, kender folk IrmaByen. Anna og Jan er begge meget glade for Rødovre og for det sammenhold, som allerede er opstået blandt naboerne. ”Vi er i midten af 50’erne og de ældste blandt vores naboer. Men vi har det godt sammen på tværs af husene og sætter lamper op hos hinanden”, siger Anna.

Jan går selv mange ture i området for at opleve byen tage form. Anna bruger mere løbeskoene og motionerer to- tre gange om ugen i de grønne områder. Selvom Anna er i god form, var hun fuldstændig flad efter IrmaByens Motionsdag, hvor IrmaByens sundhedsmentor, Stella Teresa, nu to gange har haft de nye indbyggere under kærlig behandling. ”Jeg havde en veninde med, og vi kunne nærmest ikke gå dagen efter. Men det var fantastisk træning”, siger Anna