En af verdens førende streetart og graffiti kunstnere, Tasso, brugte Kaffetårnet som atelier i maj 2016. Tasso illustrerede HC Andersens fortælling om den grimme ælling, som blev udstillet fem forskellige steder i Rødovre fra den 4. juni.

Tasso tager imod på første sal i Kaffetårnet på Korsdalsvej. Iført army kasket, farveplettede cowboybukser, skæg og en skjorte, passer han godt ind i forestillingen om en streetart og graffiti- kunstner. Og så alligevel ikke. For Tasso er ikke i 20’erne. Han er 50 og ligner heller ikke umiddelbart en gut, der sniger sig rundt på banelegemer om natten for at sætte ”tags” på S-togene.

Sprayflasker og STASI

Tasso griner lidt af spørgsmålet om, hvorvidt man kan lave graffiti som 50-årig. Han kom selv sent i gang som professionel kunstner, fordi hans fødeland – DDR – ikke tillod sprayflasker til almindelige mennesker. De unge østtyskere brugte nemlig graffitien til politiske slagord mod regimet, og det hemmelige politi, STASI, havde derfor indført dokumentationspligt for alle, der skulle købe spraymaling.

Men på første sal i Kaffetårnet står vel 50 sprayflasker på det i øvrigt meget ryddelige gulv.
Tasso smiler igen. ”Som tysker har jeg arvet disciplinen og systematikken. Så jeg holder altid meget orden omkring mit arbejde”, siger Tasso, der både har arbejdet på industrislagterier og været arbejdsmand på byggepladser, før han blev kendt nok til at leve af kunsten.

På langsiden i den strikse orden er et mange meter langt og flere meter højt graffiti maleri ved at tage form.Tasso har spraymalet grønt græs og bag græsset kommer et ansigt, der ser ud til at spejde ud fra græsset

Den grimme ælling

Det originale kunstværk bliver udstillet for enden af tunnelen ved Tårnvej. Her indgår det sammen med fire andre Tasso kunstværker i HC Andersens fortælling ”Den Grimme Ælling”. Et  kunst- projekt, som Rødovre Centrum i anledning af centrets 50 års fødselsdag har foræret Rødovre Kommune.  Urban Art virksomheden, Steen Kørner Studio, blev hyret til at levere kunsten. Og de hentede Tasso til Danmark for at lave de fem kunstværker. Ved siden af kunstværkerne leverer Steen Koerner Studio også eventyret indtalt af Nikolaj Lie Kaas og en fortælling om Rødovre, som tilskuerne kan høre, hvis de scanner en QR kode. Men det har Tasso ikke noget at gøre med. De fem Tasso kunstværker er placeret forskellige steder i Rødovre, så tilskuerne skal flytte sig for at få hele historien. Og selvom Tasso er efterspurgt over hele verden, er han alligevel glad for
opgaven i Rødovre.

”Det er en opgave med stor frihed, selvom det er en bestillingsopgave”, forklarer han. Tasso er berømt for at lave ”fotorealistisk” graffiti. Altså at kopiere fotos over på store flader med graffiti teknikker. En fremstillingsform som har givet ham stor offentlig opmærksomhed og mange interesserede kunder.

Så mange at han i 1999 endelig besluttede sig for udelukkende at leve af sin kunst.  I 2001 tog karrieren fart, da han sammen med tre andre kunstnere dannede kunstnergruppen Ma’clam, som i løbet af kort tid kom på alle graffiti mediers forsider med deres kunst inspireret af eksempelvis MTV og reklamer.

Et graffiti fantom

Nu er han i Rødovre og skal til at slutte projektet af. Som den indfødte tysker, han er, følger han sin tidsplan uden slinger i valsen, så alt er klart til ferniseringen den 4. juni. ”Jeg står tidlig op om morgenen og går på arbejde som alle andre”, konstaterer han. Tasso er kommet langt fra de tidlige 80’ere, hvor han på den anden side af Berlin muren dyrkede punk- og gothbølgen med vennerne.

Projektet i Rødovre bliver færdigt om få dage. Tasso skal senere på året videre til Italien og New Zealand og udføre en række bestillingsarbejder.

Men først skal han tilbage til hjemmet i Meerane, en lille by med 16.000 indbyggere mellem Leipzig og Dresden i det tidligere Østtyskland.  Tæt på stedet, hvor den berømte Trabant blev
produceret.
  Her er han efter eget udsagn den næstmest kendte person efter borgmesteren.  ”Før regeringen forbød sprayflasker, var jeg graffitikunstneren i Meerane. Et fantom som alle talte om, men ingen vidste, hvem var”, siger Tasso og griner.